Rólam

Szőke-Rittlinger Edina vagyok. Köszöntelek színek világában. :)

Szitakötő ékszer név alatt mindazon termékeimet értem, amelyet saját kézzel készítek. Többnyire gyöngyékszereket alkotok, de más anyagokkal is szívesen dolgozom, így készítettem már babáknak hajpántokat, papírdíszeket, filcdíszeket.

A kreativitást, a jó kézügyességet a mi családunk magában hordozza. Egyik nagymamám csodálatosan horgolt, a másik gyönyörű hímzett terítőket, párnákat készített, édesanyám patchwork munkái magukért beszélnek, így esélyes volt, hogy valamilyen kézimunka idővel engem is megtalál.

A gyöngyökkel való kapcsolatom már korán, 12 éves korom körül kezdődött. Egyszerű, olcsó gyöngyökből készítettem magamnak ékszereket. Elkészítettem, hordtam, lebontottam, másikat fűztem és ez így ment egy jó darabig, az egyetemi éveim végéig. Az utolsó évemben kezdtem el komolyabban foglalkozni a gyöngyfűzéssel. Ekkor már minőségi gyöngyökből készítettem a szebbnél szebb ékszereket a különböző technikák elsajátításával. Ezzel párhuzamosan kaptam a környezetemből az elismerő szavakat, így nem sokáig gondolkoztam azon, hogy eladásra is készítek ékszereket.

2014-ben végül elindítottam hivatalosan is a Szitakötő ékszert, mint vállalkozást. Építészként végeztem Pécsett, viszont sajnos - nem sajnos (ezt még nem tudom) - nem a szakmámban helyezkedtem el, így kreativitásomat ki kellett élnem valahol és az irodai munka sem fárasztott  le eléggé, ezért kézenfekvő megoldás volt, hogy az ékszerkészítésből vállalkozás legyen.

1-2 év tapasztalati idő kellett, míg kialakult a stílusom, illetve, hogy melyek azok az anyagok, amelyekkel szívesen dolgozok. Pontosabban ez a mai napig formálódik, egyrészt mert szeretek többféle technikával foglalkozni, másrészt a környezetemből érkező kérések, megrendelések is alakítják azt.

Ékszereimet magam tervezem, saját ötlet alapján készülnek az összeállítások. Többnyire egy-egy technikát használok és a színekkel variálok. Igyekszem az ékszereket az utolsó részletéig precízen elkészíteni, hiszen ettől több az egyedi ékszer a tömegcikknél. Ritkán készítem el kétszer ugyanazt az ékszert ugyanazzal a színkombinációval, de persze kérésre nem mondok nemet. J

A menyasszonyi ékszerek készítse egy vicces megrendelésből indult. Középiskolai barátnőm felhívott, hogy az egyik csipkés nyaklánc nagyon tetszik neki. Gondolkoztam, de nem tudtam, hogy mire gondol. Megnéztem a facebook képeimet és akkor jöttem rá, hogy az egyik babahajpántot nézte nyakpántnak. Ezzel elkészült az első menyasszonyi ékszerszettem, aztán jött a többi. Az esküvői ékszereim később kiegészültek hajdíszekkel és egyéb menyasszonyi kiegészítőkkel.

A legnagyobb örömmel az tölt el, mikor egy vásárló visszatér. Akkor érzem igazán, hogy van helye az ékszereimnek. Jó érzéssel tölt el, ha örömet szerezhetek másoknak is.